Efter frukosten på hotellet begav vi oss iväg till Yokosuka som ligger strax söder om Tokyo där Amerikanska stillahavsflottan har en stor örlogsbas även japanerna har en örlogsbas här. Där åkte vi en guidebåt i hamnen mellan både Japanska och Amerikanska krigsfartyg. Vår guide var helt extas han var nog mer möpare än någon annan i sällskapet.

Man tjänar(eller förlorar) på att inte ta rulltrappan.
Lite trängre på tunnelbanan idag.
Försök hänga med på den kartan…

Hangarfartyget Ronald Reagan låg inne i hamnen, tyvärr fick vi inte komma så nära. Det låg även en del ubåtar i hamnen.

Das boot…
Det låg mängder av olika krigsfartyg runt om i Örlogsbasen bla. korvetter, jagare, minsvepare och ubåtar.
Hangarfartyget USS Ronald Reagan

Sedan blev det lunch med Amerikansk Navy Burgare då många av restaurangerna i området var riktade mot den närvarande amerikanska militära personalen. Då tidsschemat var lite pressat fick vi dela upp oss på olika restauranger för att alla skulle hinna få sin mat i tid. Burgaren var väl okej men inte så fantastisk som guiden gjort sken av.

Barhäng.
Gänget väntar på maten.
Navy Burger

Efter lunch blev det ett besök på Mikasa ett japanskt slagskepp från rysk-japanska kriget(1904-1905). Där inledde en gammal japansk sjöbjörn med en intressant redogörelse för fartygets historia innan vi fritt fick titta runt i skeppet.

Mikasa
Ombord på slagskeppet Mikasa

Vi passade även på att logga några cacher i området, det hade funnits en vid slaggskeppet men den var tyvärr borta när vi var där.

Brandposterna var söta.
Även dagvattenbrunnarna var utsmyckade.

Vi åkte tillbaka in till Tokyo och till Meiji jingū en shintohelgedom i en park tillängnad Meijikejsaren(1852-1912). Här fick vi en genomgång av en del ritualer som japanerna gör vid sina helgedomar. Man bugar när man går igenom de stora portarna in till helgedomen, sedan tvättar man sig, händer och munnen. Munnen just för att tvätta bort om man sagt något olämpligt innan.

Reningsprocedur

Träden har rep omkring sig för att skydda mot onda andar, det är även därför man har höga trösklar in till templen och att man har broar som går omlott då onda andar bara kan gå rakt så då kommer dom inte över. Man kan ju undra hur farliga dessa andar då är….?

Saké tunnor skänkta till kejsaren
Även tunnor med vin.

Då dagens gemensamma aktiviteter var avslutade så skildes vi åt i mindre grupper. Jag och några till tog en vända på stan för att hitta något ställe att äta på. Vi hittade ett litet kryp in i en källare där vi försökte beställa mat, det gick väl sådär då dom flesta bara fick kött men inget ris eller annat till.

Middag tillagad vid bordet.

Tillbaka vid hotellet avnjöt vi några grillspett i det lokala hålet i väggen grillen då middagen inte varit så mättande. Lite oklart vad det var på spetten men dom smakade gott.

Oklart vad men gott.
Bara att plocka dom spett man ville ha.

Då det var sista kvällen i Tokyo och vi hade några ologgade intressanta cacher en bit bort så var vi ett gäng som tog taxi dit.

Att ta Taxi är nästan ett helt kapitel för sig. Givetvis är det kontanter som gäller, räkna inte med att någon tar kort. Chaffören öppnar och stänger vänster bakdörr, det är bara den man skall använda det tog oss några turer att förstå om man inte är så många att en sitter fram. Inga taxichaufförer kunde någon begriplig engelska så det första vi gjorde när vi checkade in på ett nytt hotell var att ta ett visitkort till hotellet för att kunna visa upp om vi behövde ta taxi ”hem”. För att åka någon annanstans så var det antingen att hitta platsen på en papperskarta(fanns också på dom flesta hotell) eller surfa upp platsen på Google så att chaufförerna själva kunde läsa vart vi skulle.

Först cachen Asakusa Kaminarimon en cache som hade en del favoritpoäng då den var bra gömd.

OMIKUJI en virtuell cache vid en helgedom själva templet var stängt men det gick att logga cachen ändå då den låg utanför.

Fantastiska byggnader.

Vi avslutade kvällen med en AR cache, AR_Kappabashi som var lite små rolig. Man skulle leta reda på figurer av ett sagoväsen som var delar av fågel, sköldpadda och groda. Det var bara den sista figuren som tog lite tid att hitta annars gick det smidigt. Sedan blev det promenad tillbaka till hotellet för att testa några japanska öl innan sängdags.