Efter en välbehövlig middag på Bherns med en massa mingel lagen emellan var det så dags för natt äventyret. Det var start utan för Bherns och eftersom alla bilar stod åt ett håll valde vi att starta åt motsatt håll för att kunna komma först till våra första X-point. Dock så fastnade vi i första rödljuset och fick se oss akterseglade av övriga deltagare.

Så vi första X-pointen ”Golden Gate” var vi bara 30sek efter Team Skövde och fick således vänta på att de skulle bli färdiga först. Klämman satt högst uppe på en vajer på en gång bro i stan, det passerade mycket folk under tiden vi höll på då Metallallsvenskan (Hårdrocks festival) höll till bredvid. När det var vår tur så lyckades jag efter flera försök att få upp repet över vajern och sen var det bara att klättra upp och logga, jag var sist ut i mitt lag och precis när jag skulle börja ta mig upp så kom det en brandbil i full utryckning och stannade på andra sidan bron. Ut rusar åtta brandmän med ficklampor och kommer över till oss, två var klädda i grodmansdräkter. De frågade oss om vi ringt om någon som hållit på att drunkna eller om vi sett/hört något. Men vi kunde dementera det då vi inte lagt märke till något och vi hade nästan varit där i en timma. Under tiden hängde jag i min sele halvvägs upp för vajern, men de frågade aldrig vad vi gjorde utan rusade tillbaka till sin bil.

Nästa på tur blev ”The High way” där jag och Clasf hittade X-pointen redan i fredags då det ligger en cache(The High way) här också. När vi kom dit höll Team Skövde som bäst på att ta den uppifrån motorvägen, men vi valde att ta den ”riktiga” vägen underifrån som vi gjort tidigare. Andreasma klättrade upp för ett stuprör och fäste repstegen sen var det snabbt gjort för oss att logga.

Sen drog vi vidare för att logga ”Gasoline” men såg att det redan var kö där så vi fortsatte till ”Metal Monumental” ett ca 15m högt stål skelett efter en reklamskylt. Även här fick vi vänta in Team Skövde innan vi kunde samsas med ett annat lag i skylten. Clasf hade en rejäl slangbella för att skjuta över repet högst upp, sen var det bara att klättra på repet upp. 15m rakt upp är en rejäl bit!

Metal Monumental

På väg tillbaka in mot stan stannade vi vid ”Gasoline” en gammal bensinmack där endast taket över pumparna var kvar. Det var redan två lag där, men snart blev det vår tur och klämman som satt under tacket kunde snart nås tack vare vår apa andreasma 🙂 som fixade upp ett rep.

Sen var det dags att ta ”Navy Seals” då klockan var 01:30 och den kontrollen skulle stänga klockan två. Mitt i stan började detta äventyr med att man fick en kanot och en ny koordinat till själva x-pointen. Sen gällde det att smygande paddla in i centrala Örebro och leta reda på klämman, vi passerade en uteservering där det var full fart, men ingen lade notis till oss. Clasf och andreasma paddlade medan jag höll kursen. Vi passerade under flertalet broar och tillslut så närmade vi oss försiktigt bron där X-pointen skulle vara. Där såg vi en annan kanot smyga omkring mellan brovalven i jakt på att hitta klämman. Men vi drog snart det längsta strået och hittade klämman först. Dock så blev vi upptäckta av några förfriskade mugglare som tyckte att Vi(?) var för fulla för att paddla men själva gärna ville hänga på. Vi avböjde vänligt med bestämt och fortsatte sen snabbt tillbaka till basen.

Sedan begav vi oss till x-pointen ”Balkan”, där satt klämman ca 5-6m ovanför ett järnvägsspår i ett industriområde i en balk i någon form av carport(eller heter det trainport:)). Här var det full rulle när vi kom, det var nog tre lag som höll på som bäst, efter att laget CSI var färdiga kunde vi börja. Andreasma klättrade upp igen och fäste repet så att vi sen kunde repklättra upp. Det kom ett lag när vi höll på så det blev full fart när tre lag på lite olika sätt angrep x-pointen.

Nu var tiden nästan slut men vi hade hört att ”Pikes Peak” var en snabb loggad x-point. Så vi begav oss dit och det var en stor skylt för något byggföretag och klämman satt givetvis högst upp. Jag och andreasma klättrade snabbt upp på var sin pelare och loggade innan det blev Calsfs tur. Sen var det bara att snabbt ta sig till återsamlingsplatsen och liksom på dagen var vi precis i tid. 7st loggade x-point av tio var vi väldigt nöjda med, då vi fått köa mycket mer nu på natten än under dagpasset.