Mer från vår Ektremtur i Augusti förra året.

Efter Fredriksberg kl 18:30 så gav vi oss av mot Grängesberg. Nästa anhalt blev cachen Gas som är en tunnel insprängd i berget där man gjort försök på att lagra naturgas. Det var bara att tända pannlampor och ficklampor och ge sig in i mörkret. Tunneln delade sig i två gångar varav den ena var delvis vattenfylld men vi höll oss i den något mer torrare delen, efter en bit fanns det insprängda sidogångar som fick utforskas, efter lite letande både här och där kunde underteckad dra längsta strået genom att fiska fram burken. Och snart så var vi ute i solens strålar igen.

Sen begav vi oss hem till Sandström, Herr S verkade ha flyttat ut och alla hans grannar också, då vi kom fram till ett hyreshus med flera trappuppgångar som var helt övergivet, det fanns nog inte en fönsterruta som var hel. Men det var varken låst eller tillbomat så det var bara att kliva på. Mycket suspekt att kunna gå från lägenhet till lägenhet…

När vi sen skulle åka ifrån Sandström så visade sig att det var punktering på bilen, så det var bara att packa ur för att komma åt reservhjulet. Ut med stege, vadarbyxor, stövlar, ovraller, käk, klätterutrustning och allsköns annan packning. Det gick hyfsat smidigt att byta hjul, men reservhjulet var av typen ”cykelhjul” dvs att man inte får köra fortare än 8okm/h och att det kanske inte är dimensionerat för en helt fullastad bil…

Sen begav vi oss iväg till Grängesberg Underground, det visar sig vara ett insprängt bergrum med spår in för tåg, där man haft en transformator station i berget. Det fanns många skrymslen och vrår att söka igenom i många olika nivåer. Man kunde klättra på stegar upp till bergets topp inne i anläggningen. Vi letade runt i säkert en timma innan vi hittade rätt, undertiden han vi nästan gå vilse och tappa bort varann.

Ingången till bergrummet.

Inne…

 En rejäl fläkt

Efter lyckat verk här begav vi oss till Vulcanus en gammal trälav, dvs ett hisstorn ovanför ett gruvshakt.  Så när man klättrade där inne hade man i princip dryggt 600m tomrum under sig, som tur satt det en bastant stållucka för gruvhålet.