Tidig morgon, jag hade sparat cachen som låg närmast hotellet så jag gick upp lite tidigare för att kunna logga denna, detta för att sedan logga en cache i Sverige på samma dag då det är en utmaning att logga två olika cacher med så långt avstånd mellan varann som möjligt. Taxi till järnvägsstationen och sedan Hello Kitty tåg ut till flygplatsen, känns som det är bara i Japan man kan få för sig något sådant.

Sista cachen i Japan

På flygplatsen försökte jag handla upp mina sista japanska kontanter och köpte med mig en sista sushi för flyget.

Sista japanska måltiden för resan.

Flyget hem med ett antal timmar på flygplatsen i Beijing vid byte av flyg gick ganska smidigt och smärtfritt innan vi landade i Sverige. Jag åkte med Hasse som varit med på resan till Västerås där jag fick övernatta på hotell då det inte fanns några förbindelser hem så dags. Passade då på att logga dom båda wiggarna Strövtåg på kyrkbacken och Västerås Domkyrka innan läggdags, så det blev 8 123km mellan cacherna denna dag.

Sammanfattning av resan är att Japan är ett riktigt häftigt och annorlunda land på många plan, dels högteknologisk men även med gamla seder och traditioner levande. Trots sin utvecklade teknologi så är telefonkiosker vanligt förekommande, hotellen använde vanliga nycklar i stället för nyckelkort, taxibilar och spårvagnar ser ut att vara minst trettio år gamla men i nyskick. Det går oerhört smidigt att förflytta sig med tåg över stora avstånd. Japanerna är precis så hjälpsamma och ärliga som man har hört talas om.

Man skäms oerhört för Japans inställning i andra världskriget och dom brott som japanerna begick då. Man är väldigt mån om att förklara att man tar avstånd från det, man har inga krigs-museer utan man benämner dem konsekvent som freds-museum man skall se och minnas hur vidrigt krig är så man alltid vill ha fred.

Maten är fantastisk om man gillar fisk och skaldjur, långt ifrån alla ställen har menyer på engelska så det kan vara en utmaning om man måste veta innan vad man får serverat.

Fantastiskt rent land, även mångmiljonstäderna var rena från skräp även på bakgator och mindre parker trots att papperskorgar inte existerade utomhus. Läskautomater fanns överallt i alla gathörn och man kunde i princip inte gå någonstans i storstäderna utan att se flera stycken vart man än stod.

Rökning skedde uteslutande i rökrutor utomhus, ingen gick och rökte så att andra drabbas av röken utan man stod i sina rökrutor som låg på behörigt avstånd från entréer och andra platser som man som ickerökare behövde passera.

Nu geocachade vi mest i stadsmiljö överlag var burkarna och underhållet på dessa i klenaste laget, oftast var det otäta tablettaskar i plast eller bara zip-påsar.

Det estetiska är viktigt från välklippta trädgårdar ner till minsta brandpost och dagvattenbrunn, bara för något har en funktion behöver det inte vara fullt och tråkigt.

Jag skulle gärna besöka Japan igen, då kanske se mer av landsbygden och dom norra delarna som vi inte var i nu och helst endast i en mindre grupp och ha mer kontakter med folk på plats. Det var allt om denna resan, hoppas mina inlägg varit till glädje för några.

Och för dom som inte googlat mitt namn för resan ”Operation Downfall” så var det namnet för USAs planer att invadera det Japanska fastlandet för att få slut på Andra Världskriget, men dom lyckade visst få fram en bomb i stället.