Efter frukost på hotellet var det dags att åka vidare mot Hiroshima.

Salig blandning av japanskt och västerländskt.
Utsikt från frukosten.

Då vi bytte tåg i Hakata och hade några extra minuter på oss så passade vi på att logga den virtuella cachen 博多に、よ~、きんしゃったね!~ Welcome to Hakata ! ~ som påpassligt var precis vid stationen.

På stationen en hel butik dedikerad för Hello Kitty.

Väl framme i Hiroshima var det som vanligt avlämning av väskorna på hotellet, bagagerum tycks inte existera i Japan utan vi fick ställa väskorna på en ledig plats i lobbyn.

Lite högre upp på det nya hotellet för dagen.
Bagage förvaring.

Sedan blev det en snabb tur i närheten av hotellet för att hitta lunch på egen hand i mindre grupper. Även denna gång var det en kupong automat innanför entrén, dock av lite modernare snitt med både bilder och engelsk text vilket gjorde det lite smidigare att beställa.

Min lunch.
Shopping arkader.

En inte helt ovanlig syn i shopping kvarteren i vilken större stad man än befann sig i var dessa affärer med bara varuautomater dels dom hopplösa man skall fånga något med gripklor men även väggar med dom klassiska vrid-automaterna där man inte vet innan exakt var man får.

Sedan blev det besök vid fredsmonumentet i Hiroshima en obehaglig men samtidigt en vacker symbol för att minnas dom som drabbades av den första atombomben som fälts i krig.

Denna minnesstenen för Hypocentrum av atombomben stod på en bakgata en bit ifrån parken.
Många skolklasser på besök. Troligen obligatoriskt under skoltiden i Japan att komma hit någon gång.

Fredsmuseet lite mer påkostat än det i Nagasaki bjöd på liknande upplevelser som gårdagen men mycket foton och föremål från förödelsen efter bomben. Men även en genomgång av dagens kärnvapenarsenaler runt om i vår nuvarande värld. Ett mycket obehagligt, skrämmande men ändå intressant museum som borde vara lika självklart att besöka som det i Auschwitz.

Rester a byggnaden som nu är fredsmonumentet.
Total förödelse.
Skadade människor.
Metall som smälts av bomben.
Klädrester
Brännskadade offer.
Ärr efter brännskador.
Strålskador

Efter Fredsmuseet så blev det en kort tågresa och sedan färja över till ön Miyajima som är en av Japans största shintoistiska helgedomar. Tidigare ansågs ön så helig att inga vanliga människor fick gå i land där utan dom fick bara passera med båt genom den stora Torrin som står ute i vattnet utanför ön.

Den stora Torrin


På ön strövar det rådjur helt fritt bland bebyggelse dom är inte det minsta skygga och det var inga problem att klappa några av dom.

Överraskande syn när vi klev av färjan.
Man undrar ju lite vad dom köar efter….?


Vi hade ca 1½ timme på oss på ön innan färjan gick tillbaka, men vi lyckades logga sju cacher under den tiden som låg i närheten. Miyajima TB Hotel en multi som vi helt gick bet på förta steget, men efter att ha tittat på lite bilder från tidigare besökare var det inga problem att hitta cachen, en ammobox som gjorde att vi kunde göra oss av med en del TBs som vi släpat med oss.

Helt normalt om man geocachar.
Cachen hittad.

Vi tog oss mellan tempel och hus i små gränder för att ta oss till dom olika cacherna. Fantastiska byggnader, trädgårdar och fina små hus.

Här skulle man tydligen ha en selfie med tanke på att alla japaner tog det här.
Typisk japanskt att be om ursäkt för att man spärrat av för renovering.
Intressant torn där borta….
En närmare titt.
Det är nog bara japaner som har sådant tålamod att skapa så fantastiska trä klippningar.

När vi tagit oss tillbaka till Hiroshima så blev det okonomiyaki till middag en slags japansk kålpannkaka som föll väl i smaken.

Okonomiyaki

Vi avslutade med en lie cache runda, cachen Bar Street (広島駅最寄りの飲み屋街) satt hårt inne men med gemensamma ansträngningar lyckades vi hålla uppe tålamodet tills vi hittade den. Även Welcome to Hiroshima !! bet ifrån men efter en stund listade vi ut att den nog var på taket där det fanns ett parkeringsdäck, det gällde sedan bara att lista ut hur man kom dit.

Cache loggning
I Japan gäller det inte bara att se upp, man måste också se ner för att inte missa alla fantastiska brunnslock.

Till de obligatoriska ölen från FamilyMart på hotellrummet hade jag idag hittat två nya sorters bläckfisk snacks, nu i mer torkad form och inte alls dumt även om gårdagens varit bättre.

Stor bläckfisk
Små bläckfiskar.
Dagens etapp.