Efter frukost blev det en kort promenad till Järnvägsstationen för att åka vidare till Nagasaki. Vi hade ett tågbyte i den lilla Japanska staden Tosu och då vi hade lite mer än dom vanliga fyra minuterna till godo för tågbytet så passade vi på att logga Shin-Tosu Station (新鳥栖駅) som låg vid stationen.

Japanska byggarbetare på väg till jobbbet.
Pariserhjulet i dagsljus.
Dessa söta taxibilar

Väl i Nagasaki så lämnade vi in våra väskor på hotellet och intog en snabb lunch. Sedan promenerade vi ner till hamnen för att ta en chartrad båt ut till Gunkanjima(Battleship Island). På väg till båten passerade vi några cacher som vi givetvis passade på att logga.

Helt normalt när man letar efter geocacher.

Hashima Island/Gunkanjima/Battelship Island, kärt barn har många namn är en övergiven gruvstad som ligger på en ö utanför Nagasaki, fram till 1974 då staden övergavs så var detta den mest tätbefolkade platsen på jorden, 15 gånger så tätbefolkat som Tokyo var på den tiden. Från 1887 var ö bebodd fram till 1974. Man bröt kol här i gruvor under ön. 1916 byggdes Japans första höghus i betong här på ön. På ön var det som ett helt samhälle, med bostäder, skolor, sjukhus, biografer, restauranger och polisstation.

Slagskeppet i bakgrunden.
Ön övergavs för 45år sedan, samma år som jag föddes.
Ser lite dragit ut i husen.

Ön med sina övergivna och delvis rasade byggnader är som hämtade från någon postapokalyptisk film. Tyvärr så fick man bara vistas på en liten avspärrad del av ön och inte besöka några av byggnaderna. Men det var ändå en mäktig upplevelse att besöka ön.

Vissa delar i mer förfall än andra.

På ön finns cachen Battleship Island (mora’s Adventure) måste dock säga att jag önskat att några ur sällskapet kunde varit lite diskretare vid loggning, det såg ganska misstänkt ut när en stor grupp människor vänder ryggen till det som alla är här för att titta på och tittar ner i en stenmur….

Väl tillbaka till fastlandet var det dags att besöka Fredsmuseet i Nagasaki som handlar om atombomben som fälldes här 9 augusti 1945. Ett mycket gripande besök där det förevisades söndersmälta byggnadsdelar, vardags föremål och sönderbrända kläder som människor haft på sig då. Även många foton på förödelsen efteråt och på strålskadade och sönderbrända människor.

Dagvattenbrunn
Klocka som visar när atombomben detonerade. Funnen 800m från detonations centrum.
Modell av atombomben Fat Man.
Föremål som smält av värmen.
Offer för bomben, dom som hade tur och dog direkt….
Överlevande
Rester av en kyrka som flyttats till parken vid Museet.

I museets entré hängde mängder av fantastisk origami, tydligen är det så att besökande skolklasser har med sig detta till museet.

Origami
Små origami tranor.
I mängder….
Makalöst hantverk.

Efter att dagens gemensamma aktiviteter var avslutade och vi checkat in på hotellet så var vi ett gäng som delade på några taxibilar för att ta oss bort till den virtuella cachen Ichinose Seiran (The great 8 views of Nagasaki) platsen som sådan hade väl inte så mycket att visa, mer lite bakgator. Men efter att ha loggat den så började vi gå tillbaka mot vårt hotell genom att ta oss mellan dom cacher som såg ut att ligga på vägen. Det tog oss ca fyra timmar att ta oss tillbaka till hotellet med intagandet av middag och 12st cacher loggade. På ett par ställen så såg vi en del eldflugor vilket var en häftig upplevelse, dock helt omöjlig att få på bild.

Virtuella cachen.
Spårvagn
Inte så dum middag.
Tori, tempelport.
Bild på massa eldflugor, syns givetvis inte alls….
Brandpost för djävulsdyrkare.

Väl tillbaka på hotellet så blev det några öl ihop med det senaste fyndet av ölsnacks, bläckfiskar i vinäger. Fantastiskt gott, tyvärr lyckades jag inte hitta dom igen under resen av resan.

Japanskt snacks.
Mums!
Dagens etapp.