(klicka upp bilderna för bästa resultat)

Fram på morgonkvisten hade vinden mojnat så det gick att få några timmars sömn bara man tänkte bort vattenfallet.

En filmsnutt där min bror Nicco förklarar läget: https://youtu.be/AZ9NexI-mjA

Vädret var inte av den typen att vi ville äta frukost ute i det fria så vi beslutade att inta stugan ifrån igår igen för att få skydd ifrån väder och vind. Jag gick före dom andra för att börja göra i ordning frukosten medans dom tog sig ur sina sovsäckar. Som längst i gänget fick jag förmånen att sova i mitten och således var den som alltid var tvungen att ta mig först ut.

img_1226

Vår mur som vindskydd mot tältet.

När jag kröp in i stugan via grunden skrämde jag slag på två Schweiziska vandrare som hade tagit sin tillflykt till stugan runt midnatt när deras tält hade blåst sönder, de trodde att eftersom det var måndag att det var arbetet med att färdigställa stugan som skulle fortsätta. Då det fanns gott om plats i stugan om än begränsat med golvplankor så gjordes det rum så att alla fick plats och vi lagade alla frukost tillsammans och delade bröd och erfarenheter med varandra. Nåja, dom bjöd på brödet och vi introducerade dom för mjukost som vi hade ett rejält lager av.

img_1227

Oväntat besök.

 

Sedan var det bara att packa ihop packning och tält och ge sig på nästa etapp, planen var att tälta före Besseggen där det skulle finnas några få platser att sätta upp tältet på, på vägen dit och efter Besseggen skulle det i princip inte finnas någon plats att få ner tältet då det ligger stenbumlingar överallt.

img_1233

En renhjord

Strax efter avfärd stötte vi på denna renhjord, tidigare hade vi bara sett några enstaka exemplar väldigt långt bort i fjärran. Annars var det får man stötte på då och då, inga andra djur gav sig till känna under vår vandring.

Terrängen var som tidigare ganska stenig och det gick mycket uppför. Men naturen bjöd på fantastiska vyer om man lyfte blicken ifrån fötterna då man stannade till.

Redan vid 13-tiden var vi framme vid den tänkta tältplatsen, på vänstra sidan av sjön till vänster (ovan). Men vi lagade lunch och samlade lite krafter. Efter lite dividerande kom vi fram till att vi skulle fortsätta och gå resten av vägen då vi hade ca 8-timmar på oss tills det blev mörkt och enligt vår tolkning av kartan var det 5timmar för en Norsk fjellgutt utan packning… Väl medvetna att passagen över Besseggen skulle vara en av det svåraste på hela vandringen, så det skulle nog gå….

dsc_0088_3

Fotot ovan: En tillbaka blick. Vi kom på leden på bergskammen bakom den lilla sjön, och hade vår lunchpaus på den lilla udden som sticker ut i vattnet.

Vid foten av själva Besseggen fanns det en geocache som självklart skulle loggas, den var ganska lätthittad som tur var. Besseggen Es-Ja #67 .

img_1258

Besseggen, leden går på bergskammen. Ser inte så brant ut på håll…

Sedan skulle själva Besseggen bestigas, det är en vass bergskam som reser sig ganska högt och brant. Det innebär att man får ta i med händerna och i princip klättra stora delar av vägen för att ta sig upp, med branta stup på båda sidor om en, på ett par hundra meter åt ett håll och drygt femhundra meter åt andra…. Ibland är passagen bara någon meter med stup åt båda håll….

img_1262

På närmare håll, betydligt brantare…

 

dsc_0093_3

Snart uppe…

Väl uppe på toppen sveptes vi in i tät dimma som snart omöjliggjorde all form av utsikt.

Uppe på toppen firades det med medsläpad öl och stark ölkorv att vi besegrat Besseggen. Fortfarande återstod en bra bit vandring, dock började terrängen plana ut och leden blev faktiskt en stig då vandrare här i alla tider rensat leden från sten och lagt upp den i stora rösen.

dsc_0105_1

Längst bort i bild ser man fjällstationen som vi skulle hinna till innan mörkret, nu var klockan 18….

dsc_0106_1

Regnbåge.

dsc_0108_1

Har man gått uppför så skall man även nerför så småningom….

dsc_0111_1

Sten och åter sten…

På vägen nerför tog vi rast vid en fjällbäck och lagade middag och samlade krafter för den sista biten som nu gick ganska brant nerför.

dsc_0116

Framme vid Gjendesheim fjällstation efter nio på kvällen med en knapp timme tillgodo innan det skulle bli mörkt.

Här valde vi att ta in på sovsal för att lyxa till det efter dagens strapatser. Efter en välbehövlig dusch så intogs dom sedvanliga dyrölen på fjällstationen. Sen sov vi gott!

dsc_0005

Dagens vandring var ifrån tältplatsen vid pennspetsen via Besseggen mitt i bild till Gjendesheim uppe till vänster.