(För bästa upplevelse av bilderna behöver man klicka upp dom.)

Uppe med tuppen så var det till att snabbt fixa frukost, vilket gick smidigt på campingen då det fanns ett kök med spis att låna. Havregrynsgröt med russin, hårt bröd med mjukost och kaffe, var det som stod på menyn. Sedan packa ner tältet och äntra en buss som efter en timmes svindlande väg på krokiga serpentinvägar släppte av oss vid fjällstationen Spiterstulen 1100möh. Där var det dags att sätta upp tältet igen och packa om ryggsäckarna för en endagstur mot högre höjder.

DSC_0033_1Ovan: Vårt tält längst till vänster i bild.

Sedan var det bara att följa den markerade leden och stigen, jo det var stig dom första 500m… sedan gick det över stock och sten(läs sten och sten)… Det var markerad led, vilket inte är det samma som stig eller gångväg, utan det fanns markeringar och (sten)rösen som markerade vart man skulle gå, men oftast var det blockstensterräng vilket krävde att man hela tiden fick se och anpassa vart man satte fötterna. Ville man njuta av vyerna var man tvungen att stanna för att titta upp.

 

DSC_0038_1.JPG

Ovan: Fjällstationen syns längst till vänster i bild, bröderna på väg uppåt.

Efter att ha vandrat uppför i 1½ timme så kände vi att det var dags för lunch då klockan var närmare 12 och det var ett antal timmar sedan vi åt frukost. Så stormköket togs fram och vatten hämtades vid närmaste vattenhål en bit bort.

Till lunch blev det turmat, som är färdiga frystorkade portionsrätter som man bara häller i kokande vatten i och låter stå i tio minuter innan man äter. Smidigt och dyrt…

Efter att ha inmundigat maten och toppat upp med kaffe så kände vi oss redo att fortsätta vår vandring/klättring mot högre höjd. Detta är en populär led så vi träffade på flera andra i samma ärende som oss. bland annat ett svenskt äldre par som vi växelvis passerade varandra då vi rastade på olika platser. Norrmän och Norskor skuttade lätt förbi oss med nästan ingen packning alls, någon liten ryggsäck eller bara en gympapåse på ryggen. En ensam mamma med två leende och skrattande barn på troligen 7 och 10 år spurtade om oss…. Vi korsade flera stora snöfält på bergsidan på vår väg uppåt en del brantare än andra liksom otaliga stenpartier det ena mer svår forcerat än det förra.

Enligt fjällkartan skulle det ta 4 timmar att ta sig upp, men det tog oss nästan 6 timmar, men tiden är nog beräknad på Norsk Fjellgutt utan packning.

Men till sist nåde även vi dagens mål efter att ha bestiget drygt 1350 höjd meter och okänd sträcka i avstånd, Skandinaviens högsta bergstopp Galdhøpiggen på 2469möh. Detta firades med medhavd whisky och öl.

Efter att ha njutit av den obefintliga utsikten(dimma) en tag, intagit ölkorv med tillhörande drycker och köpt var sin skryt t-shirt i toppstugan som betjänades av en snubbe som var fast här uppe en vecka i taget. Så var det ju hela vägen tillbaka som skulle avverkas.

Vissa partier ner gick fortare än andra…..https://youtu.be/7LVLxO4NqNE

DSC_0085_1-PANO

Efter ett par timmar till och middagspaus på samma ställe som vi åt lunch på vägen upp kunde vi till sist komma ner och tillbaka till vårat tält. Efter inmundigat av kvällsmat så gick det snabbt att somna in, då nästa dag skulle bjuda på nya utmaningar.