Sommarens familjesemester gick till Danmark och Själland. Eftersom familjen var med som inte är speciellt caching intresserad så gällde det att förbereda sig lite. Så innan hade jag laddat hem alla cacher på Själland och letat upp intressanta objekt.

Först och främst kollade jag vilka webcam och virtuella cacer som fanns, sen Earthcachar och Letterboxar då dessa hör till dom lite mer ovanliga typerna. Wherigo hoppade jag över då varken telefonen eller gpsn klarar dom. Sedan kollade jag vilka cacher som hade många favoritpoäng och vilka cacher som har D/T kombos som jag saknar. Även väldigt gamla cacher från 2000 och 2001 föll under luppen. Av dessa gjorde jag en lista och en liten karta för att bevaka så jag kunde sikta in mig på att försöka ta så många som möjligt av dom.

En liten miss i protokollet var att jag lyckades boka in oss på hotell i den enda(?) stad som saknade cacher, jo det fanns en 8-stegs multi och sen var det i princip rent…

Första dagens utflykt gick till Roskilde, där det var Vikingaskepps museum på agendan, prövade min frus tålamod redan på vägen till Roskilde då vi passerade Earthcachen Bolund och jag proppsade på ett kort litet stopp, problemet var bara att parkeringen vid rastplatsen var dryga 600m fågelvägen till cachen. Så det blev att ta den med språng, för att familjen skulle behöva vänta så lite tid som möjligt. Genade på ett ställe, det skulle jag inte gjort…utan trampade ner i gyttja, som tur var hade jag sandaler och shorts, så det var bara att tvaga sig i havet och sen springa vidare…

Själva Earthcachen ligger på en ”ö”  vid havet, det går en smal landremsa ut till ön så oftast är det en halvö, men inte alltid… Nu var vattenståndet så lågt att  det fanns land hela vägen, men denna lilla landremsa vaktades av kor med respektingivande horn. Men som tur var dom snälla och jag kunde smyga förbi utan några missöden.

Väl i Roskilde så fanns det en cache lägligt bredvid museet och sen tog vi en promenad i stan för att titta i lite butiker, då slank en och annan liten cache med som vi passerade.

Sedan tog vi en annan väg hem till hotellet och då kunde jag pricka in en av mina ”måste” cacher från min lista, ytterligare en earthcache Skuldelev ås egentligen inget speciellt ställe, en liten ås 20m hög. Men är väl som ett helt berg för Danskarna… 🙂 Det blev totalt 10st hittade och 2st DNF första dagen.

Dag2

Då var det fint väder och således blev det en dag på stranden med familjen. Den närmaste cachen från stranden var drygt 1,5km bort, men det var ytterligare en från ”måste” listan, en trad från 2001. Så det blev att utverka en liten frist från familjen och även här springa bort till cachen View of The KAT då det inte fanns någon framkomlig bilväg till cachen. Men vad gör man inte… 🙂 På väg hem från stranden så såg jag till att vi tog vägen som passerade ytterligare en earthcache, Breaking the waves som lägligt låg ca 100m från närmaste parkering.

Dag 3

Då var det dags för shopping i Köpenhamn, frun var inriktad på diverse tyg och barnklädes affärer. Medan jag höll stenkoll på GPSn efter cacher som passerades på rimligt avstånd. En riktigt bra cache  Local Landmarks #4: The longest Pedestrian street hittades i Jorcks Passage, där jag tidigare loggat en annan cache som nu är arkiverad. Är ni i Köpenhamn ta er dit! Mer kan jag inte säga utan att spoila för mycket.  Ytterligare en earthcache i Köpenhamn lyckades jag också få familjen att passera. Agpalilik som är om en meteorit som Danskarna hämtat hem från Grönland. Lyckades logga totalt 7st cacher i Huvudstaden och ytterligare 2st under tågbyten till hotellet i Hellsinge.

Dag 4

För att skapa lite tid för caching så gick jag upp 04:00 och gav mig i väg för att logga några burkar från Nordsjællands powertrail, när jag var tillbaka till frukost kl 08:00 hade jag lyckats logga 58st och DNF:at 6st, av dessa var 3st danska T5:or. Den första T5:an räckte det att jag hoppade rakt upp för att få tag i burken som satt i en skylt ca 2,5m upp, den 2:a att jag hittade en pinne 2m bort och tog ner cachen från skylten, inte mycket högre upp än den förra. Den tredje T5:an loggade jag genom att hoppa upp och hänga i skylten. Känns ganska märkligt att dessa var T5, borde snarare vara T3… Jag hoppade över att försöka logga flera stycken då det inte fanns något säkert ställe att ställa bilen i närheten, då det var kurvigt och skymd sikt… Skulle ju kunnat ställa mig längre bort och gå, men på den tiden kunde jag lika gärna köra vidare och logga 2st cacher istället… har inte loggat någon PT förut, men det kändes som förväntat att man ”horar” för att få upp statistiken…

Nåja, resten av dagen åkte vi(familjen) runt lite och jag passade på att beta av några ytterligare från ”måste” listan. Första var ett besök vid den virtuella cachen Søborg Castle Ruin en gammal slottsruin från 12-1500-talet. Där lille F gillade att springa på murresterna.

Sen var det Kullens syn en trad som har D/T kombon 4,5/4 vilken var en kombination jag saknade. Familjen väntade som vanligt i bilen och jag gav mig i väg för att göra ett försök, räknade att en skulle vara lite svår. Men hittade den förvånansvärt snabbt, sen kanske jag inte hade de bästa kläderna, sandaler och shorts då den var gömd i en stort snår av någon djävligt taggig växt med stora vassa taggar. Men finns det en burk man vill åt så offrar man sig lite… 🙂

Även cachen Danmark låg på ”måste” listan då CO kommer från hemtrakterna och givetvis skulle loggas. Vi återvände sedan hit för att bada efter att först gjort ett besök vid earthcachen Kysten ved Hornbæk .

 

Dag 5

Eftersom vi skulle åka hem denna dag så gjorde jag ytterligare en tidig morgontur och gick upp 04:00 igen. Lite kvalitéts caching, nu med målet att beta av cacher från ”måste” listan som jag inte hunnit eller kunnat logga innan. Bland annat Danmarks äldsta cache från år 2000.

Jag startade med tre stycken earthcacher Død is huller i Egedam, Lereltestenen och Rapakivi. Den första en dödisgrop och dom två andra flyttblock från istiden.

Furesø Geocacher Laug Letterbox blev den enda letterboxen på resan, denna var ”bara” en trad med stämpel i, så den var inte i flera steg och gick snabbt att logga. Dock så låg den långt inne(ett par km) på ett natur område och det var nog egentligen bara cykelväg dit, men eftersom jag var ute tidigt på morgonen och faktiskt inte såg någon förbudskylt(kollade inte speciellt noga heller) så tog jag bilen ända fram. På väg från Letterboxen passerade jag ett par traddar som jag också passade på att logga då dom låg vid (cykel)vägen, bland annat Søndersø rundt #2 som låg innanför ett boskapsstängsel. Jag såg ingen boskap och loggade cachen utan problem och återvände till bilen, körde sen typ 50m och såg sen att dessa djur huserade i hagen…

Hade jag sett dom innan hade jag ALDRIG loggat cachen!!!

Sedan blev det ett besök hos GC6A Kippers in the Jungle Danmarks första geocache och en av de få i Norden från år 2000 som fortfarande finns kvar. Här fick jag leta en bra stund under allt mer stigande panik innan jag hittade cachen, då tiden höll på att rinna ut innan jag skulle vara tillbaka till frukost på hotellet. Men tillslut hittade jag den! Och var åter på hotellet med en minut tillgodo.

Sen bar det iväg hemåt och mot färjan i Helsingör, dock så hade jag tidigare i vecken noterat en cache med ett intressant namn efter vägen Hornbæk batteri. Enligt GPSn hade jag tre minuter till godo för att hinna i tid till färjan, vilket självklart räckte för ett stopp och en snabb rusning för att logga även den.