På lördag morgon samlades vi för att ladda koordinater till X-pointsen för dagens aktiviteter. Såg då att bara ena av våra tidigare fynd var med på dagsturen, Woodstock hete den kontrollen och vi bestämde oss för att ta denna först.

Men först så var det gemensam start. Vilket skulle ske med en stafett på tandemcykel, två lag skulle dela på en cykel och vi parades ihop med ”Team Skövde”. Starten skedde på taket på ett parkeringshus och Clasf fick den äran att börja. Övriga i laget skulle möta upp med bilen vid växlingspunkterna och där byta cyklister. När starten gick så försvann cyklisterna snabbt och vi andra sprang till våra bilar för att hinna ikapp. Vid försa växlings punkten var cyklarna framme långt före bilarna och där hoppade jag ut och tog över cykeln ihop med TPPH från ”Team Skövde”, tror att detta var i princip första gången jag satt på en tandemcykel. Den var något otäck att framföra i centrala Örebro, vi skulle bla under järnvägen och där var det en rejäl nerförsbacke och sen en skarp kurva. Men det hela avlöpte väl och snart var våra lag i mål.

Vi drog som planerat snabbt till första X-pointen ”Woodstock”, en gång bro över Svartån i en park. Här använde vi Clasfs repstege och tog oss snabbt ner och stämplade våra kort. Andreasma passade på att logga cachen som även fanns här Orebro:The challenge – the bridge.

Sen bar det av till ”Catwalk” en liten bro över vatten, även här kom repstegen till användning för att ta sig ner på fundamentet, sen far det en ytterst smal avsatts som man fick balansera på för att ta sig till klämman som satt mitt under bron.Lite samarbete gjorde att ingen behövde bli blöt. Och vi han i precis bli färdiga när nästa gäng kom.

Nästa blev ”Railway Trouble” som låg på samma ställe som cachen Svartåbanan:Mouhahaha vilken jag tagit tidigare, andreasma hittade en väg inne i bron som vi använde och snart kunde denna läggas till handlingarna utan att vi rört utrustningen.

Sen blev det ”Mud” som var gömd i ett betongrör under en väg, det räckte med gummistövlar, hjälm och ficklampa. Trots detta lyckades jag fylla ena stöveln med vatten när jag böjde mig in i röret, men det åtgärdades snabbt med att sen byta skor vid bilen.

Nästa X-point ”Water source” låg vid cachen OCSS D:Elcentralen men på en liten annan nivå, jag var först in och kunde konstatera att inga stövlar behövdes och att klämman snabbt kunde hittas. På väg ut så stötte vi på nästa gäng som ville in, men de fick vänta på sin tur.

Hittills hade vi haft tur och inte behövt vänta in något annat lag så dom första fem x-pointen gick ruskigt snabbt, men när vi kom fram till de sjätte ”One, to, Tree” så var det ett gäng för oss som vi fick vänta på, det gav en välbehövlig paus för att hämta andan, reflektera och inta en del vatten. Och så kunde vi i lugn och ro planera för hur vi skulle angripa denna en hög ek där kontrollen satt en bra bit upp, det blev Andrasma våran egen klätterapa som friklättrade upp och fäste repet åt oss andra. Det var lite bökigt att ta sig upp då grenarna mest var i vägen, men tillslut kunde jag stå där i trädkronan och stämpla mitt kort. Sen var det bara att fira ner sig och lämna över repet till Clasf.

Som nr sju var det en klättervägg ”Spider Skills” som skulle angripas, då vi missat att P-koordinaterna hamnat som waypoints tog det ett tag innan vi hittade fram till denna, i gengäld blev det nästan en ”drive in” för oss 🙂  Det var tungt att ta sig upp på väggen, dom första stegen kändes allt för små och både jag och andreasma tappade taget när vi nästan var uppe, men Clasf höll lagets fana i topp och lyckades ta sig ända upp!

Nästa var ”Rats nest” och det var en stor och lång dagvatten tunnel, jag kunde nästan gå raklång i den och ca 100(?)m in satt klämman, här fick vadarbyxorna visa vad de gick för. På kvällens mingel visade David(en av arrangörerna) foton som han hade tagit där inne under dagen, en visade en halväten råtta precis vid x-pointen vilket vi missat vi var nog för fokuserade. Han hade även bild på en död råtta som flöt i vattnet och en levande råtta som satt och kikade.

Sen begav vi oss ut till x-pointen ”Bridge To Fox Trail” som låg en bit utanför stan vid ett natur område. Dock fanns det där ett fik som var fullsatt på uteserveringen vilket vi passerade i full klätterutrustning med skramlande karbiner, repstege och rep. Dom måste ha undrat, speciellt som det säkert dök upp ett nytt gäng ett par gånger varje timma. Själva kontrollen satt på utsidan av en gångbro så det räckte att ta repstegen för en snabb loggning.

Tillbaka in till stan så hade vi ”Snake moves” en liten låg gångbro över vatten, och för att komma åt klämman var det verkligen ormmänniskan man fick ta fram inom sig för att åla sig fram på balkarna.

Nu hade vi bara kvar några kontroller norr om stan, och vi började med ”Cylinder Climbing” som satt på samma ställe som cachen Orebro:Cylinder. Även här fick vi vänta lite tills laget innan oss var färdiga. Men sen kastade vi upp repet och kunde snart repklättra upp och stämpla våra kort.

Nästa stopp var platsen för två st x-points ”Nice view” och ”Free Diving” planen var att ta rep firningen vid Nice View först men vi mötte ett lag på vägen som skvallrade om att det var kö dit. Så då bestämde vi oss för att ta dykningen först. Vi hade lite mindre än 1 timme på oss att klara dessa innan vi var tvungna att åka för att hinna till återsamlingen.  Andreasma avstod från dykningen och valde i stället att ta sig till firningen för att ställa sig i kö och börja rigga vår utrustning. Jag och Clasf bytte snabbt om, för Clasf tog det lite längre tid då han hade torrdräkt en annan fick nöja sig med badbyxor. Av en dykare som inte hörde till eventet fick vi veta att det var ca 9ºC i vattnet. Kontrollen satt vid en boj 5m under vatten ytan och det var lodräta väggar runt hela kalkbrottet, stegen ner till vattnet satt givetvis ca 80m från bojen. Detta var helt klart dagens största utmaning, men med simfenor, cyklop och snorkel tog jag mig snabbt till bojen i det allt annat än varma vattnet. Väl framme vid bojen var det en från ett annat lag som hade problem att dyka ner, vilket gjorde att jag fick vänta på min tur. Jag behövde iof hämta andan då jag tagit ut mig rejält på väg till bojen. Killen gjorde sen en paus i sina försök så att jag kunde försöka i mellan. Jag tyckte att klämman satt hiskligt långt ner under vatten ytan, men lyckades ändå pressa mig ner dit och stämpla mitt kort på första försöket. Sen när jag skulle simma tillbaka till stegen så var det två dykare under mig ca 4m som nog var något förvånade över våra eskapader.  Jag kunde snabbt ta mig tillbaka till stegen och upp på torra land. Vilken känsla det var att ha klarat detta!

Efter ett snabbt ombyte blev det språngmarsch till andra sidan av kalkbrottet till X-pointen ”Nice View” när jag kom fram var andreasma redan nere för repet och loggade. Här uppe var det en fantastisk uppsikt över kalkbrottet. När även Clasf firat färdigt var det min tur, jag tog mig snabbt ner och loggade. Sen var det bråttom att få ihop utrustningen och springa tillbaka till bilen för att hinna i tid. Vi han tillbaka till återsamlingen i Örebro prick 17:00. Och facit med 12 klarade X-points för min del kändes väldigt bra.